Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kongrenin açılışında söz alarak, "Geçtiğimiz haziran ayında dezenflasyon dönemimiz başladı. O tarihten bugüne 28,4 puan enflasyonda bir düşüş gerçekleşti, 47,1'e kadar geriledi. Önümüzdeki süreçte dezenflasyon devam edecektir. Nihai hedefimiz elbette dezenflasyondan sonra üçüncü aşama, o da fiyat istikrarı aşaması, tek haneli rakamlara ulaşma çabamız. Tek haneli rakamlara ulaşıncaya kadar da tüm politika araçlarımızla koordinasyon içinde, kararlı bir şekilde programımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Kongrenin, Türk ekonomisi ve yatırımcılar için hayırlara vesile olmasını temenni eden Cevdet Yılmaz, "Sermaye piyasaları, kalkınma ve milletimizin refahı için hayati bir role sahiptir. Bu piyasalar, sadece kaynak oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda ekonomik katma değer üretir, istihdamı artırır, yatırımcılarımıza güvenli ve kazançlı alternatifler sunar. En önemlisi de, güçlü bir ekonomik altyapının temel taşlarını oluşturur.
Son yıllarda, Türkiye'nin sermaye piyasalarında kaydettiği ilerleme, hepimiz için gurur vericidir. Hem arz hem de talep tarafında, büyümenin ve gelişimin kararlı bir şekilde sürdüğünü hep birlikte görüyoruz. Reel ekonomiyle finansal kesim birbirini bütünleyen, adeta bir elmanın iki yarısı gibi görülmelidir. Reel kesimin büyüdüğü, geliştiği bir ortam sermaye piyasaları başta olmak üzere finansal kesim için de önemli fırsatlar oluşturacaktır. Gelişmiş, araçları çeşitlenmiş, güçlü bir finansal yapı ise reel sektörün sağlıklı, sürdürülebilir bir şekilde gelişimi için olmazsa olmazdır.
Dolayısıyla reel sektörü ve finansal sektörü kalkınmamızın son derece önemli ve birbiriyle bağlantılı, birbirini bütünleyen iki kesimi olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Yatırım fonlarında yaklaşık 5,5 milyon yatırımcının olduğunu ve bunların portföy büyüklüğünün 4,4 trilyon lira düzeyinde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Geçen yıl 54 şirket ilk kez halka arz yoluyla piyasadan 79,3 milyar lira fon temin ederken, 12 Aralık itibarıyla halka arz süreci tamamlanan 31 şirketimiz piyasadan 55,9 milyar lira kaynak sağladı. Ülkemiz halka arzdan sağlanan fon büyüklüğü bakımından geçen yıl dünyada 10., Avrupa'da da birinci sırada yerini almıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun yaptığı konuşmada, "Şirketlerimize sadece halka arz başvurusu yaptıktan sonra değil, öncesinde yani karar ve hazırlık aşamasında da destek veriyoruz. Son 4 yılda borsamızda 177 şirket işlem görmeye başladı. Bu şirketlerin halka arzından 176 milyar lira kaynak sağlandı. Söz konusu şirketlerin işlem hacmi, toplam işlem hacmimizin 4'te 1'ini oluşturmaktadır. Bu şekilde borsamızda işlem gören şirket sayısı 570'e ulaşılırken, bu vesileyle BIST 500 Endeksi'ni hesaplamaya başladık.
Diğer yandan yabancı yatırımcılarla hem birebir hem kurumsal organizasyonlar dahilinde görüşerek piyasalarımızı anlatıyoruz. Dünya Borsalar Federasyonunun yönetim kurulunda görev alarak ve İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumunun genel sekretaryasını yürüterek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonunda piyasalarımızı büyütürken, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma hedefine 150 yıllık tecrübemizle güç katmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda en önemli iş ortaklarımız, siz değerli aracı kurumlarımız, portföy yönetim şirketlerimiz, halka açık şirketlerimiz, yatırım ortaklıklarımız, yatırım fonlarımız, kurumsal yatırımcılarımız, birliğimiz ve derneklerimizdir." sözlerine yer verdi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz ülke olarak bir anlamda zorunlu bir "dönüşümü" yönetmek durumunda olduklarını, sadece tek bir alanda değil, toplumsal, dijital ve yeşil olmak üzere "üçüz" bir dönüşüm sürecinden geçtiklerini söyledi. Karagöz, şunları kaydetti, "Ekonomik büyümeye dair paradigmaları değiştiren dijitalleşme, kurum ve kuruluşların hayatta kalmalarında kritik rol oynayacak. Dijital dönüşümü, etkin yönetmemiz durumunda, verimliliğe ve sürdürülebilir bir geleceğin tasarlanmasına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
Yeşil ve dijital dönüşümün yanı sıra küresel anlamda ekonomide yaşanan değişim, toplumsal dönüşüm dinamiklerini hızlandırıyor. Geleceği sürdürülebilir kılmanın anahtarı, sosyal ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında yatıyor. Bu noktada öncelikle kadınların iş hayatına daha güçlü katılımını sağlamanın yanında karar alma süreçlerinde de etkinliğini artırmamız gerekiyor. Özellikle halka açık şirketlerimizin yönetim kurullarında gönüllü olarak uygulanan yüzde 25 oranının zorunlu kota uygulamasına dönüştürülmesini bekliyoruz." ifadesinde bulundu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin her yıl finans sektörünün nabzını tuttuğu kongrede, 12 panel ve 16 eğitim modülü olmak üzere toplam 28 oturum yer alacak.
Kongrenin açılışına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Merkezi Kayıt Kurulu Genel Müdürü Ekrem Arıkan ve çok sayıda davetliler katıldı.
İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA
SON YAZILAR