21.yüzyıl, Gregoryen takvime göre 1 Ocak 2001 – 31 Aralık 2100 tarihleri arasına karşılık gelen zaman diliminde Sarımazılı mahallesinde faaliyette bulunan fabrikalar da atık su arıtma sistemleri varlığı olsada bu kirlilik nereden geliyor..? Şelale manzarası boyutunda görüntüler var kimsenin umrunda değil..! Bölgede tarım alanları, insanlar, Hayvanlar Karataş denizi tehlikede..!
Adana DSİ Bölge Müdürlüğüne ait Dranej kanalına zaman zaman bırakılan fabrika atıkları çevreye verdiği zarar gözleniyor. Bu anlamda Çevre konusunda duyarlılık tam bir fiyasko ile karşı karşıya. Sarımazılı mahallesinde yer alan Adana'nın ünlü fabrikalarından hangisi bu çevre kirliliğiğne neden oluyorsa bunu bulup çözmek yetkililerin görevi. Biz işin haberdar tarafındayız. İşte Çevre haftası başladı hani Adana'da Sarımazılı mahallesinde nerede temiz çevre..?
Sekiz maddede çevreyi kirleten kimyasalların insan vücuduna olumsuz etkileri var. Uzmanlar, temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturulması gerektiğini söylüyor.Çevreyi kirleten kimyasallara dair yapılan araştırmaları analiz eden bilim insanları, bunlara maruz kalmanın insanlara verdiği zararı gözler önüne sermişti.Uzmanlar, bu kimyasalların insan vücuduna olumsuz etkilerini 8 maddede özetlemişlerdi;
-Oksidatif stres ve iltihaplanma: Antioksidan savunma kimyasallarla zarar gördüğünde iltihaplanma, hücre ölümü ve organ hasarı meydana geliyor.
-Genomik değişiklikler ve mutasyonlar: Meydana gelen bir dizi DNA hatası, kanseri ve diğer kronik hastalıkları tetikleyebiliyor.
-Epigenetik değişiklikler: Epigenetik değişikler, çocukluk dönemindeki gelişimden ve vücudun düzenli işleyişinden sorumlu protein sentezini değiştirebiliyor.
-Mitokondriyal disfonksiyon: Hücrelerde yaşanan arıza, sağlıklı gelişimi sekteye uğratarak kronik hastalıklara yol açabiliyor.
-Endokrin bozulması: Çevrede, besinlerde ve satılan ürünlerde bulunan kimyasallar, hormon dengesini bozup hastalıklara sebep olabiliyor.
-Hücreler arası iletişimde değişiklikler: Hücrelerin birbiriyle iletişim kurmasına yarayan araçlar kimyasallardan etkileniyor.
-Mikrobiyom topluluklarında değişiklikler: İnsan vücudunda yer alan bakterilerdeki ve diğer mikroorganizma popülasyonlarındaki dengesizlik, kişileri alerjilere ve enfeksiyonlara yatkın hale getirebiliyor.
-Sinir sisteminde bozulma: Havanın kirli olduğu yerlerdeki mikroskopik parçacıklar, burundaki sinirlerle beyne ulaşıp bilişi engelleyebiliyor.
Bununla birlikte uzmanlar, orman gibi doğal çevrelerde olmanın yararlı olabileceğine dikkat çekiyor Doğada bulunmanın akıl sağlığı üzerindeki faydalarını vurgularken Sarımazılı Mahallesinde doğal manzara tehdit boyutu ile tam bir çevre canavarını andırıyor..!
SARIMAZILI MAHALLESİ KOKUYOR
Adana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından yılbaşından bu yana yapılan denetimlerde çevreyi, havayı ve suyu kirlettiği tespit edilen idari para cezası uygulamaları taktir edilecek durumu içerirken, Sarımazılı Mahallesinde Çevre kirliliği Karataş denizini de etkiliyor. Adana DSİ Bölge Müdürlüğüne ait Dranaj kanalı kirlilikten en fazla etkilenen görüntüsü ile insanları ürkütmenin başında geliyor. Kanala karışan ve çevreye zarar veren ağır kokusuyla çevre kirliliğini yaymaya devam ediyor.
SARIMAZILI MAHALLESİNDE MANZARA KORKUTUYOR
Adana Sarımazılı Mahallesinde son bir haftadır kahverengi tonlara boyandı. Kahverengi boyutuyla manzara insanları korkutuyor. Uzun zamandır senenin bu ayları yani mart ve nisan aylarında kanal rengi kahverengiye bürünüyor. Şelale gibi akan ve kanal sayesinde Karataş Denizine dökülen su insanları oldukça sıkıntılandırıyor.
SARIMAZILI BÖLGESİNDEKİ FABRİKALAR ARAŞTIRILMALI
Sarımazlı mahallesindeki ünlü marka olmuş fabrikaların arırtma sistemleri yeniden denetlenmeli. Çevre haftasında sergilenen çevre görüntüsü hoş bir manzara oluşturmuyor. Karataş denizi dahil insanlar tarım alanları tehlike altında olabilir. Yetkili kurumlar bu anlamda durumu araştırmalı. Sonuç çok vahim olabilir.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR